Spring til indhold

Brugen af billeder i Infoglue

I InfoGlue vises alle billeder (på nær baggrundsbilleder) i artikler. Et billede skal altså indsættes i en artikel, før det kan vises på dit website

Billeder i artikler
I artikler er der forskellige måder, hvorpå man kan tilknytte billeder. Man kan enten uploade og indsætte billeder manuelt eller uploade billeder, som automatisk vises øverst i artiklen. Herunder kan du læse mere om henholdsvis "image" (manuel indsætning) og "feature image" (automatisk indsætning).

Image
Hvis et billede uploades som billedtypen "image", skal det efterfølgende indsættes manuelt i artiklen. Billeder, som uploades på denne måde, kan således placeres hvor som helst i artiklen. I vejledningerne herunder kan du finde hjælp til upload, indsætning og redigering af billeder af denne type.

Featured image
Et "featured image" er et billede, som efter upload automatisk vises i toppen af artiklen. Placeringen af billedet er således fast. Dette kan du læse meget mere om i vores guide til "featured image".

Redigering af billeder
Husk at sørge for, at dine billeder har de rigtige størrelser, før du uploader dem i InfoGlue. I vores guide til billedstørrelser og basal billedredigering kan du bl.a. finde gode råd til beskæring og optimering af størrelse.

Billedestørrelser

Nedenfor kan du se de forskellige billedstørrelser, der anvendes i AAU's webdesign. Du kan også læse hvordan de forskellige billedstørrelser bedst anvendes.

Baggrundbillede

  • Bredde: 1440 pixels
  • Højde: 900 pixels

Stort billede
Et stort billede har en bredde på 650 pixels og en højde på 350 pixels. Denne billedstørrelse anvendes også til featured image. Et stort billede passer til en artikel, som er indsat i komponenten til venstre i en 4:2 sektion. Læs mere om sektioner.

  • Bredde: 650 pixels
  • Højde: 350 pixels

Mellemstort billede
Et mellemstort billede har en bredde på 278 pixels og en højde på 154 pixels. Denne billedstørrelse anvendes også til featured image. Et mellemstort billede passer til en artikel, som er indsat i komponenten til højre i en 4:2 sektion eller en komponent i en 2:2:2 sektion.

  • Bredde: 278 pixels
  • Højde: 154 pixels

Lille billede
Et lille billede har en bredde på 278 pixels og en højde på 77 pixels. Denne billedstørrelse anvendes også til "featured image" og "featured image small". Et lille billede passer til en artikel, som er indsat i komponenten til venstre i en 4:2 sektion eller en komponent i en 2:2:2 sektion.

  • Bredde: 278 pixels
  • Højde: 77 pixels

3:3 - Sektions billeder
Et billede til en 3:3-sektion skal være 450 pixels bredt for at fylde hele bredden af en artikel-komponent i sektionen. Der skal ikke nødvendigvis være nogen specifik højde på billedet, da det er bedre at fastholde billedets originale format fremfor at forvrænge billedet. Det anbefales dog, at billedet ikke er højere end 350 pixels.

  • Bredde: 450 pixels
  • Højde: 300 pixels

Fuld bredde (Single column)
Har du indsat en artikel i en single coloumn sektion, skal billedet have en bredde på 950 pixels. Højden er valgfri. Skal billedet fungere som et banner på siden, anbefaler vi en højde mellen 50 og100 pixels. Bemærk hvis du ønsker at lave et billede (fx et banner), uden hvid margen, så skal billedet have en bredde på 966 pixels.

Basal billedredigering

Beskæring af billeder

Når et billede beskæres til en af de ovennævnte billedstørrelser, er det vigtigt at sørge for, at billedet bliver beskåret korrekt.

En dårlig beskæring kan skyldes, at man ikke har bevaret billedets proportioner under beskæringen, eller at man ikke har valgt at reducere billedets størrelse inden beskæring.

En anden vigtig regel er, at man altid kan formindske et billede, men at man aldrig kan forstørre et lille billede. Gør man dette, vil billedet blive grynet og utydeligt

Sådan beskærer du et billede korrekt

Nedenstående vejledning guider dig igennem tilpasning af billedets størrelse - først ved hjælp af reducering og herefter ved hjælp af beskæring.

Guiden tager udgangspunkt i programmet Paint 3D. Programmet burde gerne være installeret på din computer. Efter du har åbnet programmet skal du følge guiden nedenstående:

Åben billedet du gerne vil benytte.

Når billedet er åben i Paint 3D, så skal du finde oversigten 'Lærred' oppe i den øverste vandrette menu, og derefter klikke på den.

Så vil du se at menuen ude i højre side ændrer sig. Her dukker der et funktion, som hedder 'Tilpas størrelsen på lærredet'. Ved brug af denne funktion, er det muligt at ændre bredden og højden på billedet. (Bemærk at hvis du ændrer bredden, så ændrer højden sig også automatisk pga. boksen 'Lås højde-bredde forhold' er sat til. Denne indstilling kan slås fra).

Når du har tilpasset billede til den størrelse du gerne vil have, så kan vi gå videre til beskærings delen.

I den hvide undermenu, skal du finde og klikke funktionen 'Beskær" som typisk har en saks som ikon på tværs igennem andre billederedigeringsprogrammer. 

Ligesom tidligere så dukker der en ny menu op, ude i højre side. Her kan du sætte beskæringen til den ønskede størrelse. Eksempelvis 650 x 350.

Når du har valgt størrelsen på den beskæring du godt kunne tænke dig, så dukker en kasse op over dit billede. Alt inde kassen bliver, når du færdiggøre beskæringen, mens alt det der er "grået ud" forsvinder. Kassen kan du flytte rundt på som du lyster.

Når du har fået kassen til at indeholde det indhold af billede, du gerne vil beholde, kan du trykke på knappen 'Udført' i menuen til højre.

Herfra gemmer du billedet som du normalt vil gemme et dokument i Word for eksempel. Derefter er dit billede klar til brug.

Vejledning til brugen af billeder