Lån kunstig intelligens til dit arbejde eller projekt

Er du nysgerrig på, hvad kunstig intelligens er for en størrelse? Har du mod på at prøve kræfter med maskinlæring? Nu har du muligheden med assistance fra AAU’s eksperter. Fra midten af september kan alle ansatte og studerende ved AAU nemlig helt exceptionelt låne kunstig intelligens-enheder til forskningsarbejde eller studieprojekter.

Lagt online: 11.09.2020

Tekst: Daniel Bernard van Diepen og Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS Foto: AAU

Igennem samarbejde mellem AAU’s bannerfører inden for kunstig intelligens, AI For the People Center, og CLAAUDIA er kunstig intelligens nu en reel mulighed for ansatte og studerende, der ikke hidtil har beskæftiget sig med maskinlæring, eller som opererer inden for fagfelter, hvor maskinlæring – endnu – ikke har fået sit fodfæste. Det vil der dog fra næste uge kunne laves om på. CLAAUDIA, der til dagligt beskæftiger sig med forsknings-IT ved AAU, besøger i løbet af september måned en række centrale AAU-adresser, hvor det er muligt for interesserede studerende og ansatte at se demoer på hvad kunstig intelligens kan, og ikke mindst selv få afprøvet det, spurgt ind til maskinlæring og endelig låne en kunstig intelligens-enhed med ”hjem” til eget projekt eller arbejde.

Få en god start med kunstig intelligens

Enhederne, der udlånes, er Nvidia Jetson Nano-enheder. Jetson Nano er en kompakt computer, der er beregnet til maskinlæring og kunstig intelligens. Enhederne er oplagte for både ansatte og studerende, og er ideelle som led i et studieprojekt, til at sætte i en prototype, eller til at prøve kræfter med maskinlæring. Tobias Lindstrøm Jensen fra CLAAUDIA fortæller:

- Jetson Nano-enhederne udlånes som sæt med et webcam og de nødvendige dele, så man bare skal koble enheden til sin laptop og hurtigt er klar til at komme i gang. For at gøre det let at komme i gang med at anvende maskinlæring, er enheden også forud-installeret med en række standard-softwarebiblioteker. Disse inkluderer forhåndstrænede modeller og eksempler, der kan anvendes som basis for videre anvendelser. Endelig er det muligt at deltage i et gratis web-kursus fra Nvidia til at komme godt i gang med kunstig intelligens på Jetson Nano, såvel som vi i CLAAUDIA står klar til at hjælpe, fortæller Tobias Lindstrøm Jensen fra CLAAUDIA.

Kom og vær kreativ

Der er mange muligheder for kreative anvendelser, og forhåbningen er, at ansatte og studerende kan anvende teknologien i nye kontekster:

- Som inspiration kan nævnes applikationer for at detektere, hvorvidt folk fx holder tilstrækkelig afstand fra hinanden, eller muliggøre alternativ interaktion med et computersystem såsom bevægelsesorienteret. Det kunne være stemmebaseret interaktion gennem talegenkendelse, fx nøgleord, skriftlig interaktion gennem håndskriftsgenkendelse, eller registrering af kropsstilling og håndbevægelser, forklarer Tobias Lindstrøm Jensen.

Der er et begrænset antal enheder til rådighed, og de udlånes efter først til mølle-princip (med et fastlagt antal enheder pr. lokation). I første omgang er det muligt at møde blandt andet Tobias Lindstrøm Jensen, høre mere om kunstig intelligens og låne enheder på følgende adresser:

• Aalborg, Frederik Bajers Vej 7A ved kantinen: tirsdag d. 15. september kl. 10.00-14.00
  • Aalborg, Fibigerstræde 15 ved kantinen: onsdag d. 16. september kl. 10.00-14.00
  • Esbjerg, Niels Bohrs Vej 8: torsdag d. 17. september kl. 10.00-14.00
  • København, Frederikskaj 12 ved den lille kantine i bygning B:  fredag d. 18. september kl. 10.00-14.00
  • Aalborg, Rendsburggade 14 i det store fællesområde: mandag d. 21. september kl. 10.00-14.00

Kom gerne forbi og få noget inspiration og lån en enhed med. Udlånet sker i samarbejde med Universitetsbiblioteket, og enhederne kan returneres personligt på bibliotekets informationsøer efter endt brug.

En unik mulighed på AAU

Projektet med udlån af Jetson Nano-enheder er finansieret som en del af AAU’s digitaliseringsstrategi og skal medvirke til at få nye digitale redskaber i hænderne på ansatte og studerende på tværs af fakulteterne. Derfor ligger fokus på anvendelsen af maskinlæring og kunstig intelligens i forskellige kontekster, og håbet er, at det kan skabe en interesse for nye muligheder. Denne vision deles af AI for the People Center, der fungerer som samlingspunkt for aktiviteter relateret til kunstig intelligens på AAU. Professor Thomas Moeslund, der er formand for AI for the People Center, siger om initiativet:

- Det er ret unikt, at AAU kan præsentere det her tilbud over en bred kam på hele universitetet. Det viser en tværfaglig tilgang, hvor vi på AAU har et konkret ønske om at løfte kompetenceniveauerne på alle og ikke kun dem, der i forvejen bruger maskinlæring. Og der er behov for det. Mange af de aktiviteter, vi har på et universitet, er eller bliver datadrevne. Det er vigtigt at have ressourcer, som kan komme det brede universitet, herunder studerende på alle studieretninger, til gode. Blandt andet med et tiltag om udlån af kunstig intelligens-enheder som dette, siger Thomas Moeslund.

Du kan læse mere om udlån af kunstig intelligens-enheder på claaudia.aau.dk/njn. Her vil der også være kontaktinformationer, information om arrangementer, netværk, andre udlånsmuligheder mv.