AAU logo
Lettere at bruge AV-udstyr i undervisningen

Lettere at bruge AV-udstyr i undervisningen

Undervisere på AAU kan nu finde videoer, guides, anbefalinger og mini-kurser i brugen af AV-udstyr i undervisningen på et helt nyt website, der skal gøre det lettere at digitalisere undervisningen og høste værdierne af den AV-teknologi, AAU har investeret i.

Lagt online: 17.08.2019

Af Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, It Services

I løbet af foråret og sommeren har undervisere deltaget i workshops og tests hos It Services (ITS). Her har de bidraget med vigtig viden, erfaringer, behov og udfordringer i forhold til brugen af AV-udstyr i deres undervisning.

Det har resulteret i en række videoer, trin for trin-guides med anbefalinger og information om mini-kurser i brugen af AV-udstyr i undervisningen.
 

INSPIRATION OG TILLID TIL TEKNOLOGIEN

Christian Ravn Haslam, studieadjunkt på Institut for Statskundskab, er en af de vigtige bidragsydere til resultaterne af indsatsen for at gøre brugen af AV-udstyr for undervisere lettere. Han planlægger netop i disse dage undervisningen for de studerende, der møder ind til semesterstart om et par uger, og har gode forventninger til, hvad brugen af AV-teknik i hans undervisning kan bidrage til.

- I sidste uge deltog jeg i testen af de guides, der er lavet på websitet underviser.its.aau.dk, og her fik jeg virkelig inspiration til teknik, der kan gøre en forskel både for mig og de studerende i min undervisning. Jeg har set dokumentkameraerne i auditorierne, men tænkte, at det ikke var noget for mig, fortæller Christian Ravn Haslam.

- Nu har jeg fået indblik i, at de kan hjælpe mig med at vise fysiske objekter, som jeg ellers før brugte kostbar undervisningstid på at sende rundt i lokalet for at vise til de måske 70 studerende – det er da smart. En kort videoguide viser mig, hvad udstyret kan, og en trin for trin-guide forklarer, hvordan jeg betjener dokumentkameraet. Der er en enorm tryghed i at vide, at der er det samme udstyr i alle lokalerne. Det løser en udfordring, jeg længe har tænkt over, men jeg var bare ikke klar over, at løsningen bogstavelig talt lå lige foran mig på bordet, tilføjer han.
 

BRUGERINVOLVERING I UDVIKLINGEN

Brugerinvolveringen er et centralt omdrejningspunkt i bestræbelsen på at give undervisere langt bedre støtte og inspiration til at bruge AV-udstyret i deres undervisning og ”få fuld valuta for pengene”. Henover de sidste par år har AAU investeret kraftigt i opgraderingen af teknik, men at udstyret findes, er langt fra det samme som, at det er let at anvende.

- Der har hos ITS været stor fokus på ensartethed og forbedring af de tekniske løsninger, mens udbredelse af kendskab til, hvad teknikken kan og hvordan, man bruger udstyret, ikke har været tilstrækkeligt prioriteret. Det giver utryghed hos nogle brugere og manglende værdi af investeringen, fortæller teamleder Hanne Levisen fra ITS.

- Derfor har det været vigtigt for ITS at gøre en indsats baseret på brugernes behov og input. Vi håber, at både VIP’ere og TAP’ere vil opleve, at vi møder den enkelte i øjenhøjde med vores nye site og tilbud om mini-kurser. Vi har forsøgt at lytte meget til ønsket om enkelthed og tilgængelighed på rette tidspunkt sammen med best practice-anbefalinger for opnåelse af bedste kvalitet eksempelvis i fjernundervisning, tilføjer hun.
 

MINI-KURSER OG SUPPORT

Det nye website til underviserne med videoguides og korte, præcise vejledninger står ikke alene. ITS tilbyder også skræddersyede mini-kurser i brugen af AV, som har til hensigt at både vise hvad teknikken kan, men ikke mindst også gøre undervisere fortrolige med teknikken ved at prøve den hands on med udgangspunkt i guides og egne behov, så de har mod på og tillid til, at teknikken virker, er simpel at bruge og kan give noget ekstra værdi til undervisnings- og mødesituationen.

Som en ekstra livline er der også oprettet et direkte lokalnummer til support af AV-udstyr i fjernundervisnings- og undervisningslokalerne, 9940 2000, så risikoen for at stå med en akut udfordring, der forsinker og forstyrrer i en undervisningssituation, mindskes så meget som overhovedet muligt. Indsatsen for at lette brugen af AV-teknologi i undervisningen forbedres og udvikles løbende, og al feedback og forslag til yderligere tiltag er meget velkomne til support@its.aau.dk.

Se videoer, trin for trin-guides med anbefalinger og information om mini-kurser i brugen af AV-udstyr i undervisningen på www.underviser.its.aau.dk.