AAU logo

Ny søgeløsning til alle AAU’s websider

Helt ny og forbedret søgeløsning til AAU’s websider er gået i luften i oktober. Den nye løsning har som mål at invitere både til en bedre interaktion med brugeren og dertil også sikre langt bedre søgeresultater. Mange tusinde brugere benytter dagligt den nye løsning og kommer med værdifuld feedback, som er grundstenen i, at løsningen kan blive endnu mere værdifuld.

Lagt online: 02.11.2018

Frem til årets første efterårsmåned har søgeløsningen haft to søgefelter, hvilket i mange tilfælde forvirrede brugerne. Samtidig var den eksisterende løsning ikke særlig præcis i sine søgeresultater, og den var heller ikke mobilvenlig.

ITS’ UX-team (der arbejder med brugeroplevelse (’user experience’) på AAU’s websider) har derfor arbejdet fokuseret frem imod udviklingen af en helt ny løsning, der tilgodeser de ønsker og behov, både webredaktører og brugere af AAU’s websider har for at kunne få maksimalt udbytte af den viden og de informationer, der findes på de mange websider. Katja Nielsen, der har været drivkraften i UX-teamet på projektet, fortæller om løsningens modtagelse og virkning:

- ”Den klarer sig virkelig godt! Der har været en del henvendelser, fordi det ikke ser ud, som det plejer - men det virker bedre, og det meste af den feedback der er kommet, har vi kunne gøre noget ved allerede inden for den første uge”, fortæller Katja.

Gør søgeløsningen bedre

Søgeløsningen er ikke bedre end de data, den søger i. Det betyder, at søgeløsningen først bliver rigtig, rigtig god, når al information på AAU’s hjemmesider er knivskarpe på beskrivelserne af, hvad der kan findes på de enkelte sider og hvem, informationen er tilegnet. Derfor kan alle enheder eller uddannelser med websider i Infoglue med fordel altid arbejde med forbedring af teksterne. Når brugerne lykkes med at søge de informationer frem, de leder efter, får de både nem adgang til den viden, de er ude efter, men også en god oplevelse af, at vejen til den viden var kort og effektiv. Katja forklarer:

- ”En søgemaskine er i udgangspunktet ikke genial - den bliver genial, jo mere den bruges og jo mere statistisk feedback, vi får på, om resultaterne rammer rigtigt. Vi skruer hele tiden på de håndtag, vi har, for at det er den rigtige vægtning af data, der kan søges frem, der står øverst i det søgeresultat, brugeren får vist. Fx er det vigtigt, at den centrale beskrivelse af en uddannelse på aau.dk altid kommer først, når man søger på uddannelsens navn, og at uddannelsens hjemmeside er sekundær,” siger hun.

Mere godt på vej

Opfordringen lyder med andre ord på at bruge løsningen for fuld skrue og melde tilbage til ITS, når en vægtning enten er skæv eller helt hen i vejret. Fx anvender brugerne mange gange forkortelser i søgefeltet, men hvis vi ikke har fortalt søgeløsningen, hvad forkortelsen er lig med, så præsenteres de rigtige søgeresultater ikke. Feedback kan sendes ind til Katja og resten af UX-teamet på support@its.aau.dk. UX-teamet er samtidig i gang med udviklingen af yderligere finesser, der skal gøre den nye søgeløsning endnu bedre. Når man bruger søgeløsningen lige nu, søger man på alle aau.dk-websider, men snart bliver det bl.a. muligt at lave søgning på alt indhold på en specifik webside, hvilket vil give brugeren meget bedre mulighed for at finde den rigtige information.

UX-teamet holder alle webansvarlige på AAU opdaterede om nye funktioner og viden i webkoordinatorgruppen på Yammer - her vil de nyeste muligheder for søgeløsningen snarest blive præsenteret.