AAU logo

It Services

panopto

Panopto

Panopto er en videoplatform med indbygget optagerprogram.

Panopto er installeret som et plug-in i Moodle, så du kan vedhæfte filerne fra Panopto i dit Moodle kursus.

 

Til undervisere anbefaler vi at I følger vejledningerne nedenfor trin for trin.

Man kan også logge direkte på panopto på følgende adresse:  aau.panopto.nordu.net

Panoptovejledninger

 • +

  anbefalede browser til panopto

  Vi har oplevet flere tilfælde, hvor man via Chrome ikke kan logge på Panopto. Der kommer en fejlmeddelelse om at Cookies skal slåes til, selvom disse er slået til.

  Du kan enten benytte en anden browser.

  Eller du kan:

  • i Chromes adressefelt skive chrome://flags/
  • Søg på siden der fremkommmer efter "#same-site-by-default-cookies"
  • Vælg Disable
  • Prøv igen
 • +

  Installation af panopto

  Installation af panopto På Windows:

  Installation af panopto foregår via Softwarecenter.

   

  installation af panopto på en AAU-mac:

   

  installation af panopto på øverige mac:

  Hvis du har brug for Panopto på en computer, der ikke har SoftwareCenter installeret, kan du downloade Panopto via Moodle. Når du har gennemløbet alle de nedenstående steps, og lige før du vil optage en video, får du muligheden for at downloade klienten.

 • +

  Tilføj panopto-blok i moodlekursus (underviser)

  For at dit Moodle kursus kan vise dine Panopto videoer, skal du tilføje Panoptoblokken til dit kursus. (Husk at du skal have “teacher”-rollen i kurset). 

  Se evt.denne vejledning om hvordan du tilføjer en blok i Moodle

  Første gang du tilføjer blokken til et kursus, vil du skulle klargøre kurset. 

  Klik på “Provision Course” i Panopto blokken: 

  Hvis du ikke har mulighed for at Provision kurset, er dette allerede sket. Og Panopto er klar til at blive benyttet.

  Panopto blokken vil dermed se således ud:

 • +

  oprettelse af kursusmappen (underviser)

  Når du som underviser på et Moodle-kursus har klikket på Panopto-ikonet, alternativ på "Course settings" i Panopto-blokken, så bliver der automatisk oprettet en mappe med samme navn som kurset i Panopto.  

  Du er Creator og Publisher på mappen, og de studerende er Viewer. Alle de videoer, du lægger i denne mappe, kan ses af de studerende, men de studerende kan ikke lægge noget i den. 

  Rettighederne bliver sat automatisk. Optagelser, du derimod  har liggende i Min Mappe, er private og kan ikke umiddelbart ses af de studerende selvom du linker til dem.

  En video i Panopto bliver automatisk gjort usynlig, hvis den ikke bliver set i 2 år og slettet, hvis den ikke bliver set i 3 år. 

  Forsæt evt. til "Rettigheder på kursusmappen" eller "Tilføj en panoptovideo i dit moodlekursus".

 • +

  rettigheder på kursusmapper i Panopto (underviser)

  Når du som underviser på et Moodle-kursus har klikket på Panopto-ikonet, alternativ på "Course settings" i Panopto-blokken, så bliver der automatisk oprettet en mappe med samme navn som kurset i Panopto.  

  Du er Creator og Publisher på mappen, og de studerende er Viewer. Alle de videoer, du lægger i denne mappe, kan ses af de studerende, men de studerende kan ikke lægge noget i den. En video i Panopto bliver automatisk gjort usynlig, hvis den ikke bliver set i 2 år og slettet, hvis den ikke bliver set i 3 år. 

  De tre roller på kursusmappen i Panopto er: 

  • Creator (hvis din rolle var Teacher eller Non-editing Teacher i Moodle kurset) 
  • Publisher (hvis din rolle var Teacher eller Manager i Moodle kurset) 
  • Viewer (studerende) 

  Når du klikker på "Course settings" i din Panopto-blok, så dirigeres du over i Panopto.

  Står du allerede i Panopto, klik da på tandhjulet øverst til højre og klik på Indstillinger, som vist nedenunder.

  Her kan du sætte forskellige indstilling for den Panopto-mappe, der svarer til Moodle kurset.

  Ønsker du at forhindre andre downloader videoer fra dit kursus, kan dette gøres under "Downloads", ved at vælge "Ingen".

  Hvis du i dit Moodle kursus gerne vil have, at de studerende fx skal kunne sende en Panopto-video i et indlæg eller vedhæfte den som opgaveaflevering, så skal der oprettes en speciel undermappe i Panopto. Klik på "Oversigt" i menuen til venstre. 

  Klik på "Opret opgavemappe", og der bliver oprettet en undermappe med samme navn men med et "opgaver" bagefter.  

  Alle studerende på kurset har adgang til denne mappe, og de vil også kunne se den, hvis de logger direkte ind i Panopto. Når de studerende uploader filer til denne Panopto-mappe, så kan de fra Moodle-kurset vedhæfte dem, og de andre studerende vil umiddelbare kunne se dem - modsat end hvis de vedhæfter filer fra "Min Mappe". 

  Hvis den studerende logger direkte ind på Panopto (aau.panopto.nordu.net), så vil vedkommende kun kunne se sine egne videoer i [opgaver]-mappen også selvom andre studerende har lagt ting i mappen. 

  Vær opmærksom på, at hvis du ønsker, at de studerende skal kunne vedhæfte Panopto-filer i en opgaveaflevering i Moodle, så skal du klikke “online-tekst” til under afleveringstype i indstillingerne på afleveringen i Moodle. 

 • +

  tilføj en panoptovideo i dit moodlekursus

  En Panoptovideo kan tilføjes til alle elementer, hvor du har mulighed for at tilføje en beskrivelse, f.eks. i et indlæg i et forum. (Husk at Panoptoblokken skal være tilføjet til kurset og kursusmappen skal være oprettet.)

  1. Log ind på Moodle og gå ind i dit kursus.
  2. Tilføj en aktivitet, f.eks. en etiket, som du plejer.
  3. Klik på Panopto-ikonet, som du finder i linjen med redigeringsværktøjer.  
  4. Klik på "Valg", hvis du vil bruge en video, som du allerede har liggende i din Panopto-kursusmappe. Husk at vælge den mappe der hører til dit kursus.

    
  5. Klik på "Upload", hvis du har en video, som du vil bruge, liggende f.eks. på din harddisk.

   Træk en video eller lydfil ind eller klik for at finde filen på din computer. 
    
  6. Klik på "Optag", hvis du vil optage en video på skærmen.


   a. Angiv et navn for din nye video. 

   b. Hvis du ikke allerede har installeret Panopto-recorderen, klik på download-linket. 


   c. Giv tilladelse at Panopto Recorder åbner.


   d. Klik på “Optag-knappen” i Panopto appen for at optage. 

   


  Optagelse af skrivebord
   

  Hvis du kun vil optage hvad der foregår på din skærm uden at der vises et billede af dig selv, skal du vælge "Ingen" under "Video", samt sætte flueben ved "Optage den primære skærm". Hvis du vil bruge mikrofon, skal du vælge dette under "Lyd".

   


  optagelse af dig selv


  Hvis du vil lave en optagelse af dig selv, skal du blot fjerne fluebenene i blokken "Sekundære kilder", Hvis din computer har et kamera, vises det, der optages, i det store billede.
  Har din computer flere kamera tilsluttet, skal du vælge det rigtige i "Tilføj en anden videokilde".


   

   

  Optagelse af en præsentation - Powerpoint eller Keynote - og dig selv  Ønsker du at optage en PowerPoint- eller Keynote-præsentation, hvor dit billede vises nede i hjørnet (picture in picture), skal du sætte flueben ved "Optag PowerPoint". Husk at der også skal være angivet en videokilde højere oppe.

  Hvis du bruger Windows vil din skærm ligne billedet nedenunder og du bliver tilbudt muligheden for at din præsentation starter, så snart du trykker på "Optag".

  Bruger du Mac er du selv nødt til at starte din præsentation, efter du har klikket på "Optag/Record".

  Bruger du Windows vil din skærm efter optagelsen ligne billedet nedenunder. Når videoen er færdigbehandlet kan du klikke på "Rediger/Edit", hvis du ønsker at redigere den, ellers lukker du bare vinduet.

   

  Bruger du Mac,  vil din skærm efter optagelsen ligne billedet nedenunder. I boksen nederst til venstre kan du følge med i klargøringsprocessen. Når videoen er færdigbehandlet kan du klikke på "Rediger/Edit", hvis du ønsker at redigere den, ellers lukker du bare vinduet.

   

  For at tilføje videoen til kurset skal du klikke på "Insert" nederst i vinduet.

  Har du en liste af videoer i kurset, skal du først vælge en bestemt, før "Insert"-knappen kommer frem.

 • +

  rettigheder på enkelte filer i Panopto

  ​Klik dig frem til en af dine egne videoer, du har liggende i Panopto. Hvis du fører musen hen over video’en, kan du se en række knapper til højre for billedet. 

  En video i Panopto bliver automatisk gjort usynlig, hvis den ikke bliver set i 2 år, og slettet hvis den ikke bliver set i 3 år.

  1. Ved at klikke på “Indstillinger” får du en informationer om videoen samt muligheder for at tilrette indstillingerne. I menu-punktet Oversigt kan du fx.
   • Vælge om videoen må downloades og af hvem
   • Hvornår videoen skal være tilgængelig.
   En video i Panopto bliver automatisk gjort usynlig, hvis den ikke bliver set i 2 år, og slettet hvis den ikke bliver set i 3 år.
    
  2. Ved at klikke på “Del” ser du hvem, der har adgang til din video. Der er tre roller og hvem der har disse roller, nedarves af den overliggende mappe.
   • Creator - kan oprette, uploade og redigere i videoer.
   • Publisher - kan godkende skabte/rettede videoer.
   • Viewer - kan se videoer. 
   Hvis videoen ligger i din “Min Mappe”, så kan kun du som udgangspunkt se filerne. Du har rollen Creator og Publisher. Der er ingen viewer.

   Hvis du vil dele filen med andre, klik da på pilen til højre i boksen “Bestemte personer”.


   Vælg i listen hvem, du vil dele med.

   Hvis det er enkelte bestemte personer, så skal du invitere disse personer via “Inviter personer”. Disse behøver ikke være ansatte på AAU.  

   Dem, du inviterer, vil modtage en mail med link til videoen. Hvis videoen ligger i en mappe fra et Moodle kursus, så vil alle studerende på det pågældende Moodle kursus kunne se filen (de vil have rollen Viewer), underviserne på Moodle kurset vil kunne redigere i filen (de vil have rollen Creator) og andre vil kun kunne se filen, når de klikker på linket. Hvis linket peger på en fil i din “Min Mappe” så vil modtagerne af linket kun kunne se filen og ikke rette i den. 

  3. Ved at klikke på "Rediger" kan du benytte Panoptos indbyggede redigeringsværktøjer på video’en.

  4. Via knappen "Statistik" kan f.eks. se hvor mange visninger af videoen, der har været.

  5. Med knappen Slet kan du slette din video fra Panopto.
 • +

  flytte video imellem mapper

  Hvis du har oprettet en video i din ”Min mappe”, vil dine studerende ikke kunne få adgang til den via Moodle. Du er nødt til at flytte videoen fra ”Min mappe” til kursusmappen. Gør følgende:

  1. Log ind på dit Moodle-kursusrum.
  2. Klik på ”Course settings” i Panoptoblokken.
  3. Fjern pop-up vinduet.
  4. Klik på ”Min mappe” i menuen til venstre.
  5. Kør musen over det pågældende video og klik på Indstillinger til højre fra videobillede.
   Næstøverst finder du punktet "Mappe", som angiver hvor videoen er placeret. Hvis der står "Min mappe" kan de studerende ikke umiddelbart se videoen.
  6. Klik på "Rediger".
  7. Klik på rulemenuens pil og klik på trekanten ved "Users".
  8. Klik på kursusmappen.
  9. Klik på "Gem", så er videoen flyttet til den valgte mappe.
 • +

  Flytte video fra YouTube til Panopto

  Sådan henter du en Youtube video og lægger den i Moodle

  • Log ind på Youtube
  • Klik på dit profilbillede
  • Vælg YouTube Studio

    
  • Vælg menupunkt "Videoer"

    
  • Hold markøren over den video, som du vil downloade og klik på "Valgmuligheder"

    
  • Vælg Download.

  For at uploade videoen til dit Moodlekursus følg vejledningen "Tilføj en panoptovideo i dit moodlekursus" her på siden.

 • +

  Del din video med andre

  Når du er færdig med at optage eller uploade din video, kan du generere en link til vidoen, som du efterfølgende kan dele med andre, f.eks. via sociale medier eller mail.

  1. Find videoen i Panopto-appen under fanebladet "Administrer Optagelser".
   Øverst i det vindue vælger du Administrere mine optagelser.


    
  2. Klik på "Min mappe" og find videoen.


    
  3. Hold musen over den ønskede video og klik på Share/Del-knappen. 

    
  4. I det nye vindue vælger du "Alle med linket".


   Linket til din video finder du øverst i vinduet, det link sender du til dem der skal se det.  

   

   

 • +

  Lifestreaming med Panopto

  Sådan laver du livestreaming med Panopto

  1. Forbered din liverstream:
  2. Log in på: aau.panopto.nordu.net
  3. Vælg Create og Webcast
  4. Navngiv din livestream

   Kontroller at den rigtige kursus mappe er valgt (det er her optagelsen efterfølgende kommer til at ligge)

  5. I det nye vindue, finder du linket til din livestreame under Viewer link, kopier dette link og del det med dine deltagere.

  6. Luk vinduet

  Nu er du klar til at Livestreame:

  1. Start Panopto programmet

  2. Vælg "Deltage i sessionen".
      

  3. Vælg din livestream fra listen

  4. Start din livestream, ved at trykke på
      

 • +

  Øvrige Panopto-vejledninger

  Se flere vejedninger på Panoptos hjemmeside.