It Services

Video og podcast

Video og podcast på aau

Interessen for video og podcast til formidling er steget, og som ansat på Aalborg universitet har du mulighed for at få hjælp og låne udstyr eller fasciliteter til produktion af video og podcast. En af mulighederne er at låne en kuffert med alt det tekniske udstyr, som du får brug for, til at lave enten en video eller podcast. Udstyret kommer i en rullekuffert også kaldet en trolley, så du kan tage den med dig. De andre muligheder kan du lære mere om på Center for Digitalt Understøttet Lærings side og på VBN-siden om Digital Business Lab.

 

Udlån af Trolleys

For at låne udstyr kan du som ansat skrive til vbn@aub.aau.dk og aftale nærmere. Derefter kan kufferterne hentes ved Kroghstræde 3, lokale 4.255, hvor ud- og indlån varetages fra. Som udgangspunkt kan kufferterne lånes i en måned ad gangen. Skal udstyret bruges i Esbjerg eller København, så skriv også til mailadressen ovenfor.

Video og Podcast

 • +

  Generelle retningslinjer

  Når du som ansat på AAU overvejer at gå i gang med at producere en video eller podcast, er der nogle betingelser, du skal være opmærksom på, inden du går i gang. 

  enhed/-er TIL Anvendelse

  Kun AAU-udstyr må anvendes til optagelse og behandling af data (telefon, tablet, kamera o.l.). AAU har udstyr til både produktion af podcasts og videoer.

  Samtykkeerklæring og oplysningspligt

  Inden optagelsen påbegyndes, skal oplysningspligten overholdes og der skal indhentes samtykke fra alle deltagere, da billeder og navne er personoplysninger. En skabelon til samtykkeerklæring kan hentes her. Mere information om beskyttelse af persondata kan findes her. AAU Håndbogen har en praksis vedrørende samtykkeerklæringer for kommunikationsområdet på denne side. Nedenfor er de vigtigste ting fremhævet.

  INDSAMLING

  • Hvis samtykke ikke indsamles digitalt, skal både samtykkegiver og samtykkeindsamler have et eksemplar af samtykket.

  Arkivering/joURNALISERING

  • Indhentede samtykkeerklæringer indeholdende personhenførbar information (navn, mail eller telefonnr.) skal opbevares i Workzone, hvorefter evt. papirversioner makuleres.
  • Navngivning af dokumenter i workzone: [filnavn på billede/video/lyd]-[formål]-[dato(ddmmyy)]-[personnavn]. F.eks.: præsentationsvideo makeitreal- præsentation af arrangement - 070319-HeleneJensen.

  Copyright

  Ophavsretsloven skal følges, hvis der genbruges video, musik eller lydklip i en produktion. Læs mere på denne side.

  Webtilgængelighed

  webtilgængelighedsloven handler kort fortalt om, at webproduktioner skal være tilgængelige for folk med diverse handicaps. Dette er også gældende for video og podcast udarbejdet på AAU. Produktion af video og lyd tilgængelig fx på moodle er også omfattet heraf

  • Video og audio, som er offentliggjort før 23. september 2020, er undtaget.
  • Ellers gælder også vejledningen på dette link

  Ydermere kan nævnes 

  Der er en kommet en social-medie-politik for corporate SoMe-profiler. Den kan findes her.

  Husk også, at lovgivning omkring optagelse i offentlighed kan variere alt efter hvilket land udstyret bruges.

 • +

  Indhold i kufferterne

  Video-Trolley

  Kamera (Panasonic HC-V800) 

  • Med SD-kort på 256GB indeni 
  • Oplader til kamera 
  • USB til USB-mini stik (til dataoverførsel fra kamera til computer) 
  • Brugsanvisning 

  Kamerastativ (Velbon EX-630) 

  Standard PC med oplader og video- og lydredigeringsprogrammerne Camtasia og Audacity 

  Stikdåse med ledning (3m) 

  Placeringsvejledning (til kuffert) 

  Headset/hovedtelefoner (Sennheiser HD 65 TV) 

  Mikrofonsæt (Rødelink filmmaker kit) bestående af: 

  • Modtager markeret "RX" 
  • Sender markeret "TX" 
  • Mikrofon med AUX-udgang 
  • AUX til AUX-stik 
  • Brugsanvisning til modtager/RX 
  • Brugsanvisning til sender/TX 
  • Lille pose indeholdende: Vindhætte (pels), Skumhætte (typisk på mikrofonen), Ekstra "hot shoe mount" til evt. at montere sender med 

   

  Bemærk: Det er muligt at låne LED-paneler til ekstra belysning. I en kuffert er der tre lyspaneler.

   

  Podcast-trolley

  Headset/hovedtelefoner (Sennheiser HD 65 TV) 

  Mikrofonsæt (Røde NT-USB) bestående af: 

  • Mikrofon med beskyttelsesskum 
  • Mikrofonfod 
  • USB-stik med lang ledning (mikrofon til USB, så den kan tilsluttes computer) 
  • Brugsanvisnning 

  Standard PC med oplader og lydredigeringsprogrammet Audacity 

  Stikdåse med ledning (3m) 

  Placeringsvejledning (til kuffert) 

   

 • +

  Tips til et godt produkt

  Sikr at du overholder de generelle retningslinjer.

  Hav en klar ide om, hvad formålet med produktet er, og hvem målgruppen er. Det er en god idé at skrive dette ned og have det i tankerne, når I beslutter, hvordan produktet skal laves. Skal du lave en video, så tegn evt. et storyboard 

   

  Hvis du skal lave en podcast, så hav noter/disposition over emnerne, så der er en rød tråd, og du undgår fyldord. Brug disse råd fra CDUL til at hjælpe dig på vej. Samtidig er det også et godt træk, når man laver video, at tale efter stikord og ikke efter indøvet tale. Det kan let komme til at virke unaturligt og ikke flydende. Overvej i stedet at filme videoen som et interview og klip spørgsmålene ud bagefter. 

  Podcast 

  1. Minimer baggrundsstøj.

  Sæt dig et rum, hvor du er alene og ikke kan høre kollegaer tale eller kaffemaskinen i baggrunden. Tjek også, at f.eks. stolen ikke kirker og at din telefon er på lydløs. Hvis der er meget rumklang, kan du bruge et klæde til at lægge over dig og mikrofonen, mens du optager.

      2. Lav prøveoptagelse.

  Lav en prøveoptagelse, hvor du lytter og vurderer, om lyden er fin, inden du går i gang.

  Video Produktion

     1. Hav styr på din beskæring. 

  Sørg for ikke at have for meget luft over hovederne, men samtidig heller ikke være for tæt på. Det er en god ide at placere personen i billedet efter det gyldne snit, lodret og vandret. Personen bør være i den ene side af billedet, og øjnene i den øverste halvdel af billedet.

     2. Undgå blandingslys. 

  Blandingslys opstår, når det gule lys fra f.eks. indendørs lamper blander sig med det blå lys, der kommer udefra og ind af vinduerne. Det undgås ved at fjerne den ene af lyskilderne, enten ved at slukke lyset i rummet eller dække vinduerne af. 

  Bliver billedet for mørkt kan man sætte LED-paneler op i den lysfarve, der matcher jeres valgte lyskilde, varmt eller koldt.    

     3. Husk dybde. 

  Det er en god ide at have noget i baggrunden, i stedet for at placere personen op af en hvid væg, da det skaber dybde i billedet. Sørg dog for, at baggrunden ikke tager over i billedet og er forstyrrende. Der kan let opstå rod og forstyrrende elementer i billedet, så det er en god ide at rydde op i baggrunden, før man optager.

     4. Lav altid en prøveoptagelse.

  Når I laver en kort optagelse og ser den igennem på en computer med det samme, vil i have mulighed for at tjekke, om alt virker, som det skal. Prøv at gennemgå opsætningen fra bunden, hvis der er noget der ikke virker. 

     5. Tænk over tøjvalget.

  Undgå rødt tøj, da det har tendens til at ’bløde’, så kanterne bliver uskarpe. Tøj med striber kan give et distraherende bølget mønster på modtagerens skærm, når du bevæger dig.

 • +

  Opsætning af udstyr

  Video-Trolley

  STATIV

  Ovenpå stativet sidder en plade med et gevind. Den kan tages af og på stativet ved at vippe på pinden, som på første billede. Pladen tages af for derved nemmere at kunne montere den under kameraet. Sørg dertil også for, at dit stativ er i vater.

   

   

  KAMERA

  På venstre side af kameraet finder du en skærm, man kan folde ud, og under den er der tre vigtige ting: Tænd/sluk-knappen, afspil media-knappen og indgangen til SD-kort.

  På højre side af kameraet finder du optag-knappen, en indgang til høretelefoner, så I kan tjekke lyden på videoerne i kameraet. Nederst, tæt på linsen er indgangen til mikrofonstikket, som kan findes ved at slå klappen ned.

  MIKROFON

  Mikrofonsættet består af to dele: En mikrofon til at sidde på personen, der taler i billedet (markeret med ”TX”), og en modtager til at sidde på kameraet (markeret med ”RX”).

  Sørg for, at mikrofon-delene er tændte, har nok strøm og er indstillede på samme kanal. Modtageren vil på skærmen vise både ”RX” og ”TX”, når de har fundet hinanden. Hvis der ikke er hul igennem, kan man prøve at genindstille mikrofondelene til samme kanal, så de kan finde hinanden igen. Hvis de stadig ikke virker, kan man parre de to dele. Det gøres ved åbne ind til bagsiden, hvor batterierne sidder, og holde den røde knap inde i et par sekunder på begge dele på samme tid.

  Mikrofonen der placeres på personen i billedet, skal helst placeres så man ikke ser den i billedet. Er I udenfor eller et sted med en smule vind, monteres den lille vindhætte på mikrofonhovedet for at fjerne støjen. Man bør ikke benytte vindhætten inde, da den fjerner noget af lyden på optagelsen.

  Modtageren kan monteres ovenpå kameraet, hvis man åbner den lille port ovenpå kameraet. Via AUX-stikket kobles modtageren nu til kameraet ved den lille indgang foran på højre side af kameraet.

  For yderligere introduktion til mikrofon-sættet kan denne video ses.

  Lyspaneler

  Panelet tændes ved at indsætte stikket i panelets bagside og stikkontakten. Knappen mellem de to drejeknapper skal sættes over på “XLR Input”. Drejeknapperne bruges til at indstille lysstyrken. Den kan indstilles mellem 0 og 100, hvor 100 er det højeste niveau. Knappen til venstre med skriften “3200°K” giver gult og varmt lys, som typisk er god til supplering af den belysning fra lamper indendørs, og knappen til højre med skriften “5600°K” på giver koldt, hvidt lys, som kan bruges til f.eks. studieoptagelser eller ekstra belysning blandet med sollys.   

   

  Podcast Trolley

  Samlet ser mikrofonen således ud. USB-stikket indsættes i computeres, og optagelsen kan nu startes i Audacity. For mere information om programmet, så læs her (link til guide nedenfor)

  For at tilslutte høretelefonerne sættes stikket i AUX-indgangen på højre side af mikrofonen. På knappen lige ovenfor kan lydenstyrken i høretelefonerne justeres. På den øverste knap kan du justere lydkilden til høretelefonerne. Ønsker du kun at høre din tale, kan den skrues mod mikrofon-ikonet. Omvendt kan den skrues til højre mod computer-ikonet, og du ville kunne høre lyden fra computeren og ikke mikrofonen.

 • +

  Redigering af materiale

  Video-trolley

  OVERFØRSEL AF FILER FRA KAMERA TIL COMPUTER

  I trolleyen ligger der under kameraet et USB til mini-USB-stik. Mini-USB-stikket tilsluttes kameraet når skærmen er klappet ud. Indgangen er den, der sidder tættest på skærmen. Når du har indsat USB-stikket i computeren, kan du nu finde indholdet af SD-kortet fra computeren og flytte det til f.eks. en mappe på computerens skrivebord og redigere i materialet derfra. 

  Redigering af videomateriale

  Til redigering af video skal du bruge Camtasia. Herunder finder du et par guides, så du vil kunne lave en simpel video.

  Første video:

  Anden video:

  Tredje video:

  Fjerde video:

   

  Information og instruktioner omkring AAU’s design på video kan findes her.

  Yderligere guides kan findes på Camtasias egen side eller via guides på YouTube.

  Lagring af færdig video

  Lagringen af det færdige materiale skal ske på Panopto, som du kan logge ind med din AAU-mail på via denne side. Din video kan uploades i din egen private mappe, der hedder “Min Mappe” ved at trykke på “opret”-knappen til højre for søgefeltet. Du kan finde guides til Panopto her.

   

  Podcast-trolley

  Til redigering og optagelse af podcasts kan Audacity bruges. Nedenfor er der guides til brugen af programmet. Med disse to guides vil du have den basale viden til redigering af podcast.

  Første video:

  Anden video:

   

  Yderligere guides kan findes på Audacitys egen side eller via guides på YouTube.

 

Videotrolley

PODCASTTROLLEY