Nyhed
Brug kunstig intelligens i dit daglige arbejde
Lagt online: 07.05.2024

Nyhed
Brug kunstig intelligens i dit daglige arbejde
Lagt online: 07.05.2024

Brug kunstig intelligens i din hverdag
Nyhed
Lagt online: 07.05.2024
Nyhed
Lagt online: 07.05.2024
Af Karsten Kryger Hansen
Jeg vil fokusere på anvendelse i administrativ praksis, da forskning og studie har en lang række andre gode anvendelsesmuligheder, men også andre problemstillinger ift. god praksis, som kræver sin egen artikel.
Hvad er Copilot
Copilot er en samlende betegnelse for en række Microsoft-produkter, der alle er generative AI-produkter. På linje med andre platforme som ChatGPT, Gemini m.fl. tager de et input (typisk en prompt eller et dokument/billede), laver en bearbejdning af denne nede i ’maven’ hvor der gemmer sig en stor sprogmodel, og kommer med et resultat (tekst, billede, softwarekode mv).
I den udgave af Copilot som AAU har adgang til, ligger samme sprogmodel og motor som OpenAI’s ChatGPT 4. Desuden har Copilot integreret søgning, der aktualiserer, kildehenviser og supplerer svar med søgning via Bing.
I denne artikel er fokus på Copilot Enterprise. Den tilgår du direkte i din browser (se senere i artiklen) eller som en app på din telefon.
Store sprogmodeller er en helt ny måde at tilgå viden og information. Copilot og tilsvarende platformes helt store force, er at de er ’skaber-maskiner’. De tillader – med alt den usikkerhed det giver – at skabe nyt indhold. Når du formulerer en ’prompt’ beskriver du hvad opgaven er, hvem der er målgruppen, hvad du gerne vil opnå, skrivestil mv. Efterfølgende er du i ’dialog’ med Copilot om at tilrette, forfine og ændre på resultatet. Copilot er på den måde en sparringspartner til at løse en arbejdsopgave, langt mere end det er en søgemaskine – selvom den også bruger søgning.
Fordi sprogmodellen er skabende, kan den ’hallucinere’. Det er en feature-by-design, som gør den stærk, men samtidig gør, at den skal omgås med passende forståelse. Man skal være påpasselig med at sikre, at Copilots svar er retvisende og fyldestgørende.
Bryd vanerne
For de fleste af os ligger måden vi løser opgaver på rygraden. Det er godt, for det gør at vi ikke hele tiden skal tænke nøje over hvordan vi løser rutineopgaver. Det betyder dog samtidig, at Copilot og andre værktøjer kan have svært ved at komme ind i rutinerne. I hvert fald så længe det ikke er dybt integreret i værktøjerne – som vi senere kommer til at se med Copilot for O365.
Derfor kan det, i en overgangsperiode, være godt at tvinge sig selv forbi Copilot, inden man starter på en arbejdsopgave. Brug lidt ekstra tid – om end det er en sparsom ressource – på at undersøge om Copilot kan bidrage til opgaveløsningen. Måske kan den assistere med formuleringer til en mail, forståelse af et begreb, analyse på en tekst, nedbrydning af en opgave, oversættelse, et udkast til et program for et seminar, feedback på nuancer til en tekst eller andre ting.
Der er tre indgange til Copilot:
Direkte i din browser
Du tilgår Copilot direkte i din favoritbrowser
Integreret i Microsoft Edge
Du kan slå Copilot til i Edge, hvor det er integreret i et såkaldt sidepanel.
App på din mobil
Copilot er tilgængelig både til Apple og Android.
Du kan læse mere om de forskellige måder at tilgå Copilot på Universitetsbibliotekets websider om generativ AI.
Det er let at komme i gang, så her er de første skridt. Prøv CoPilot næste gang du skal:
Kurser
På Universitetsbiblioteket har vi lavet en række kurser, hvor du kan få hænderne ned i Copilot, og blive klogere på god brug. Vi fortæller om:
En arbejdsgruppe på AAU har udarbejdet et kodeks for anvendelse af generativ AI i administrationen. Dette kodeks fortæller ikke præcis hvad du kan og skal, men sætter rammerne for hvad du skal tænke over, inden du kaster dig over Copilot og generativ AI i det hele taget i forhold til ansvarlighed, databeskyttelse mv.
Læs det her – og husk, det skal læses inden man bruger AI til administrative opgaver: AI kodeks for administrativ opgaveløsning