OM IT SERVICES

OM IT SERVICES

Hvem er vi?
ITS er AAU’s it-organisation, som blev skabt i marts 2013 efter en centralisering af it-medarbejdere og -afdelinger, som hidtil var organiseret decentralt på fakulteter, institutter og i den fælles-administrative afdeling.
I dag tæller organisationen omtrent 130 medarbejdere, der varetager it-support, -indkøb, -infrastruktur, -udvikling, -projektledelse og -strategi (se organisationsdiagram).
Siden 2013 har ITS arbejdet fokuseret på en professionalisering af hele it-området på AAU. Med afsæt i nye interne processer, strategier og handlingsplaner understøtter ITS studerende og ansatte med it-leverancer og digitale services, rådgivning og support.
Om os
Vi vil levere IT og digitalisering i verdensklasse
- Vi er professionelle, har styr på vores drift og udvikling, yder imødekommende og anerkendt support og værdsætter vores kollegiale sammenhold.
Sammen bygger vi det digitale universitet
- Vi inspirerer AAU, og vi tænker og udlever ‘digital først’, så AAU lykkes med at digitalisere forskning, uddannelse og PBL, vidensamarbejde og administration og service.
Vi er alle guider i IT og digitalisering
- Gennem vores faglighed og adfærd tager vi ansvar for egne områder og har øje for det samlede ITS og AAU.
Vores vision i ITS-organisationen
- AAU anvender digitalisering ambitiøst og aktivt for at understøtte overordnede strategier og realisere strategiske mål.
- Digitalisering anvendes som betydeligt middel til at højne kvaliteten og styrke særkenderne i kerneaktiviteterne.
- Den digitale udvikling udnyttes aktivt til at styrke innovation og fornyelse, således at AAU står stærkt og attraktivt inden for forskning, uddannelse og vidensamarbejde.
Vi skaber værdi for AAU, mens vi sammen udvikler os og trives i det
- Involvering og inddragelse
- Åbenhed, ærlighed og transparens
- Ansvarlighed og konstruktivt mindset
- Tillid, respekt og loyalitet
- Mod og handlekraft
Principper for IT og digitalisering af AAU
- AAU anvender digitalisering som anledning til at gentænke kerneopgaverne.
- Brugerne er altid i centrum for udviklingen af ny digitalisering – og ny digitalisering, der er rettet mod kerneopgaverne, skal altid skabe værdi for kerneopgaverne. Systemerne er intuitive, brugervenlige og tilgængelige for alle brugere.
- Forskere, undervisere, studerende, alumner og øvrige interessenter kan se og oplever merværdien af AAU’s digitalisering – vi digitaliserer ikke for digitaliseringens skyld.
- AAU sikrer den fornødne digitale understøttelse med udgangspunkt i digitaliseringsstrategien og dækker derved de behov og forventninger, som digitaliseringsstrategien beskriver. Forskere, undervisere, studerende og øvrige interessenter, der herudover har specifikke behov, sikrer selv de fornødne redskaber i lokalt regi.
- AAU ønsker en sikker og effektiv digitalisering. Teknologianvendelsen vurderes derfor ift. en central ‘grøn-, gul- og rød-liste’ for teknologimodenhed*:
• Grøn = Anbefalet og centralt supporteret løsning i aktiv forvaltning
• Gul = Løsning der ikke er centralt supporteret, er i passiv forvaltning eller løsning der på kortere sigte udfases
• Rød = Løsning der ikke bør anvendes, f.eks. pga. udfasning eller sikkerhedsmæssige konsekvenser
- AAU har et nærhedsprincip i digitaliseringen. Det betyder, at rådgivningen om digitalisering skal være så nær som mulig på forskere, undervisere, studerende og øvrige interessenter.
- AAU sikrer en bæredygtig kompetenceudvikling inden for digitalisering. Det betyder, at kompetencer, som er vigtige for alle, og som er vanskelige at sikre et fagligt miljø for decentralt på fakulteter og institutter, ansættes centralt.
- AAU sikrer, at alle medarbejdere kan samarbejde med hvem som helst, når som helst og på tværs af de tidsvarende digitale platforme, som samarbejdspartnerne benytter.
- Den samme opgave skal om muligt løses ved samme proces og med samme it-system. Det betyder bl.a. at It-systemerne kontinuerligt konsolideres. AAU arbejder aktivt for, at der ikke findes parallelle it-systemer, som anvendes til at udføre samme arbejdsopgave eller understøtte ensartede processer.
- Procesejeren har ansvaret for digitalisering af hele processen og for at digitaliseringen gennemføres med involvering af relevante interessenter. Procesejeren er organisatorisk forankret dér, hvor den faglige viden om processen er størst eller der hvor gevinsterne primært findes. Den relevante organisatoriske enhed på AAU allokerer procesejer til de relevante digitaliseringsinitiativer, f.eks. til initiativerne i digitaliseringsstrategien.
- AAU ønsker, at data er præcise, og kan udveksles på tværs af enheder og systemer. Data registreres ved kilden, dvs. der, hvor data naturligt fødes, opdateres ét sted og anvendes mange steder**.
- Digitalisering sker om muligt ved at anvende fællesoffentlige løsninger, dernæst ved brancheløsninger (universitære fællesløsninger) og dernæst standardløsninger. Kun undtagelsesvis sker digitalisering ved egenudvikling på AAU.
- Valg af it-løsninger sker med udgangspunkt i fællesoffentlige standarder og arkitekturprincipper.
- Ved anskaffelse og udvikling skal der altid ske vurdering af både open source og kommercielle teknologier.
* Pt. er en sådan liste ikke udarbejdet
**Se også AAU principper for masterdata i Masterdata Management strategien